Tandvleesaandoeningen - gingivitis en parodontitis

Tandvleesaandoeningen - gingivitis en parodontitis

Onder volwassen bevolking van onze planeet is de parodontale aandoening heel gewoon. Waarom dit probleem zich voordoet en welke preventieve maatregelen nodig zijn, zullen we in dit artikel bespreken.
Parodont – weefsels die de tand omringen en zorgen voor de fixatie ervan in de kaakbotten. Het complex van deze weefsels omvat het parodontaal ligament (het verbindt het cement van de tandwortel met het botweefsel van de alveolaire processen) en het tandvlees. Als de ziekte optreedt, kan het ontstekingsproces zich in het hele paradont of in een van zijn delen ontwikkelen.
Het pathologische proces kan anders zijn: inflammatoir en zelfs tumorus. Tot wel 95% van de parodontale aandoeningen zijn inflammatoir – parodontitis en gingivitis.

Parodontitis
Parodontitis is een ontstekingsproces in de weefsels rondom de tand. Parodontitis is moeilijk te behandelen en kan pas in de beginfase volledig worden genezen. Chronische parodontitis kan leiden tot tandverlies.
Voor de behandeling van deze ziekte moeten complexe maatregelen worden gebruikt: lokaal, medicinaal en fysiotherapeutisch. Als er sprake is van een acuut ontstekingsproces, heeft dit vaak de hulp van een chirurg nodig, die zorgt voor een uitstroom van etterende inhoud.

Gezonde tanden
Paradontitis

Gingivitis
Gingivitis is de tandvleesontsteking, die de dentogingival-gewrichten niet beïnvloedt. Er kunnen zich oedeem, roodheid en bloeding in het tandvleesgebied voordoen. Gingivitis kan zijn als een zelfwerkende ziekte of als een gevolg van problemen met het maagdarmkanaal of het cardiovasculaire systeem.
Voor tandvleesontsteking kan behandeling zowel lokale als algemene behandeling worden gebruikt. De eerste stap – is het reinigen van tanden met als doel tandsteen te verwijderen. Vitamine- en ozon-therapie kunnen ook worden gebruikt. Antibiotica en chirurgische verwijdering van necrotized gingivale gebied kan worden toegepast in geval van ernstige gingivitis.

Gezonde tanden
Gingivitis

Factoren van parodontitis
De belangrijkste reden voor de ontwikkeling van het pathologische proces is de tandplak. Als je niet genoeg aandacht besteedt aan je gebit, kan de zachte plaag verharden. Een dergelijk gebied is een uitstekende plaats voor bacteriegroei. Bacteriën vernietigen niet alleen het glazuur, maar beschadigen ook het tandvlees. Als u niet op tijd naar de tandarts gaat, zal het ontstekingsproces de subgingivale zak beïnvloeden en vervolgens het botweefsel dat de tanden ondersteunt. Als gevolg hiervan worden je tanden mercutriaal en kunnen ze uitvallen.
De belangrijkste symptomen van parodontale aandoeningen:
Parodontitis kan op elke leeftijd voorkomen, maar meestal bij mensen van 40 jaar en ouder. De belangrijkste symptomen zijn:

  • gums roodheid en oedeem;
  • gassen bloeden terwijl tanden worden schoongemaakt;
  • slechte adem, bedorven smaak;
  • vorming van gingivale zak;
  • veranderingen in de tandenocclusie (soms)

De laatste twee punten zijn al een verwaarloosd geval. Als u de eerste symptomen ontdekt, moet u onze tandarts bezoeken die u het juiste behandelplan voorstelt.
Het is erg belangrijk om de juiste mondhygiëne te houden om de ontwikkeling van ontstekingsprocessen in alle parodontale weefsels te voorkomen. Dit is de hoofdregel bij het voorkomen van ziekten.
Maak uw tanden twee keer per dag schoon, gebruik flosdraad en fluoridehoudende pasta’s en vermijd ernstige problemen met het tandvlees en tandenverlies.