Tandheelkundige kronen - een kort overzicht van hun soorten en materialen

Tandheelkundige kronen - een kort overzicht van hun soorten en materialen

Er zijn verschillende manieren om een verwoeste tand te herstellen, een van de meest populaire is om de kroon op een tand te plaatsen. Kronen zijn tandheelkundige structuren in de vorm van een zogenaamde “dop”, waarmee de grootte en vorm van de tand kan worden hersteld, evenals de kauwfunctie die verloren ging door de vernietiging ervan. In tegenstelling tot alle bekende vullingen, die slechts een deel van de tand vullen tijdens restauratie, bedekken de kronen het gehele zichtbare deel van de tand en worden in feite het nieuwe oppervlak.

Soorten kroon

Wanneer is een kroon nodig?
De oorzaken van de tandrestauratie met behulp van een kroon kunnen zijn:

  • bescherming van zwakke tanden (bijvoorbeeld carieuze) tegen verdere vernietiging;
  • het verbinden van verschillende delen van een gebarsten tand;
  • herstel van reeds gebroken tand of die welke ernstig is afgesleten;
  • fixatie van de tandbrug;
  • de tand afdekken met een andere kleur van het glazuur;
  • het bedekken en ondersteunen van een tand met een grote vulling wanneer er niet veel tand over is;
  • afdekken van het tandheelkundig implantaat;
  • esthetische modificatie.

Welke soorten kronen zijn beschikbaar?
Moderne tandheelkundige kronen verschillen volgens twee criteria: de duur van het dragen en het materiaal dat wordt gebruikt voor de vervaardiging. Afhankelijk van de duur van het dragen, kunnen kronen tijdelijk en permanent zijn. Tijdelijke kroon is een oplossing voor de korte termijn en wordt gedragen tot de permanente kroon is vervaardigd. Permanente kronen kunnen 5-15 jaar worden gebruikt en kunnen worden gemaakt van een breed scala aan materialen.

Welke materialen zijn het populairst voor tandheelkundige kronen?
Afhankelijk van het materiaal waaruit de kroon is gemaakt, kan dit worden toegeschreven aan een van de volgende soorten: metaalkeramiek, keramiek, metaal. Bij het kiezen van dit of dat soort kroon, moet men rekening houden met de individuele klinische indicaties van elke patiënt, zijn wensen , esthetische verwachtingen en, natuurlijk, de kosten van zo’n kroon.

Materialen voor  kroon

Plastic. Dit materiaal wordt gebruikt om uitzonderlijk tijdelijke kronen te maken. De belangrijkste voordelen van deze kroon zijn het gemak van materiaal, betaalbare prijs en snelle productietijd.
Metalen. Voor dit soort kronen worden legeringen gebruikt die een hoog gehalte aan goud of platina hebben, of basismetaallegeringen (bijvoorbeeld kobalt- chroom en nikkel-chroomlegeringen). Dergelijke kronen onderscheiden zich door hun hoge sterkte en duurzaamheid, ze zijn goed bestand tegen bijt- en kauwkrachten en gaan waarschijnlijk het langst mee in termen van slijtage. Bovendien kunnen dergelijke kronen ofwel een metalen kap of een keramische bekleding hebben.

Metalen-keramiek. Metalen keramische kronen zijn tegenwoordig erg in trek. Ze worden voorgesteld door een structuur van een zwaar metalen frame bedekt met een zeer dunne keramische laag. Voordelen van deze soort zijn sterkte en natuurlijk uiterlijk.

Keramiek. Dit zijn de duurste kronen, waardoor de meest esthetische uitstraling ontstaat. Naast het feit dat keramiek is geconstrueerd met dezelfde kleur en transparantie als natuurlijke tanden, is dit materiaal het meest biologisch verenigbaar met het menselijk lichaam. Keramische kronen hebben geen metaalverontreinigingen en daarom is het een ideale oplossing voor protheses in de lachzone.

Polymeer tandheelkundige kronen zijn minder duur dan andere soorten kroon. Ze slijten echter na verloop van tijd en zijn meer vatbaar voor breuken.

Hoe lang kunnen kronen dienen?
Gemiddeld duren tandheelkundige kronen van 5 tot 15 jaar. De levensduur van een kroon hangt af van de mate van “slijtage”, hoe goed u de goede mondhygiëne bewaart, en uw persoonlijke mondgerelateerde gewoonten (vermijd gewoontes zoals kauwen op ijs of vast product, bijten vingernagels, en uw tanden gebruiken om de verpakking te openen).
Tandartsen van Dental Lemiers hebben een geweldige ervaring op het gebied van selectie van kronen en hun plaatsing. Maak een afspraak met behulp van ons online formulier en we zullen blij zijn om uw probleem op te lossen!